Milyen költségek merülnek fel egy otthon kialakítása során?

Ha olyan otthonban élük, mely nem tükrözi egyéniségünket, gyakran gondolunk arra, hogy át kellene alakítani. Esetleg megváltozott az élethelyzetünk, vagy megnőttek a gyerekeink és ezért szeretnénk változtatni. De az is előfordul, hogy rádöbbenünk, ami régen tetszett ma már nem felel meg az ízlésünknek.
Bármi is az ok, lakásunk átalakítása sok energiát és anyagi forrást igényel. Felmerül bennünk a kérdés: Mennyibe fog kerülni?

Munkám során sokszor szembekerültem a dilemmával, hogy megbízóim nem mérték fel, otthonuk építése mennyibe is fog kerülni. Még újépítésű családi ház esetén is gyakori, hogy a gazdasági tervezés legtöbbször csak az épület építésére terjed ki (falak, ajtók, ablakok, fűtési rendszer, stb.). A belső kialakítás költségeit, konyha, fürdőszobai szaniterek, burkolatok, belső ajtók, stb., nem számolják bele a várható költségekbe. A bútorokról, lámpatestekről, a textilekről már nem is beszélve. Pedig, ha jól belegondolunk, ezek nélkülözhetetlenek. Sokan úgy vannak vele, építsük meg a házat, anyagi forrásainkhoz mérten legyen a lehető legnagyobb, aztán meg „majd csak lesz valahogy”.

Ha ezt a bejegyzést olvassa, ez azt jeleni, hogy Ön nem ilyen. Szeretne tájékozódni előre, milyen költségek várhatóak. Megtette az első lépést, hogy tudatosan, megfontoltan építkezzen, elkerülve evvel az anyagi csőd, vagy az éveken át tartó „csupasz falak” látványát.

A tervezés költségei

A belső tér kialakítása minden esetben a tervezéssel kezdődik. Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, mert később megbosszulja magát. Át kell gondolnunk, hogyan szeretnénk élni, mi az, amin változtatni szeretnénk.

Ezt végezhetjük mi magunk, vagy igénybe vehetjük szakemberek segítségét. Otthonunk kialakítását rábízhatjuk belsőépítészre, lakberendezőre, vagy „lakberendezőnek látszó személyre”. Pénztárcánknak és ízlésünknek megfelelően választhatunk.

Hogy milyen lépésekből áll otthonunk tervezése, az attól függ, milyen végeredményt szeretnénk elérni, milyen mélyen ássuk bele magunkat a kérdésekbe. A tervezéssel töltött idő nem kevés, de később többszörösen visszatérül. Minél több időt töltünk a tervezéssel annál valószínűbb, hogy semmilyen váratlan esemény nem borítja fel majd beruházásunkat.

Előfordulhat, hogy az átalakítás egyes részeihez szakhatósági engedélyeket szükséges beszereznünk. Olykor szaktervező is szükségeltetik. Ezek költségével is számolnunk kell.

Beépítendő anyagok bekerülési költségei

Ha megvannak a terveink, kezdődhet az építkezés! – gondolnánk. De nem így van.

Nagy meggondolatlanság lenne belevágni az építkezésbe úgy, hogy nem vettük meg a beépítendő anyagokat. Az anyagválasztás különösen időrabló tevékenység. Sokáig tarthat a szakboltokban keresgélés, így ezen időt mindenképp kalkuláljuk be az építkezés előkészítésébe. Manapság kevés helyen lelhető föl raktárkészleten tartott termék, így nagy valószínűséggel az áhított burkolatokra, fürdőkádra, stb. várnunk kell. A rendeléskor általában a termékek 50% szokták előlegként elkérni, készüljünk föl erre, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe. Mindenképp érdemes tisztázni előre, hogy a szállítás benne van-e az árban, vagy arról nekünk kell gondoskodni. Utóbbi esetben ennek is lesznek költségei.

Az anyagok beérkezés ideje gyártónként és kereskedőnként is változik, ezért mindig kérdezzünk rá és kalkuláljuk be az esetleges késéseket is.

Amennyiben valamilyen okból az építkezés ideje megcsúszik, és az anyagokat nem tudják a helyszínre kiszállítani előfordulhat, hogy a kereskedők raktározási költséget számolnak fel.

Kivitelező választása és az építés költségei

Megvannak a terveink, kiválasztottuk az anyagokat. Most a kivitelező választáson a sor.

Egy építkezés sokféle szakmunkát igényel, melyek összeszervezése és koordinálása nem könnyű feladat. Többnyire szükség van bontásra, építésre – amihez kőműves szükséges -, gipszkarton szerkezetekre – amit a gipszkartonos épít. Villanyszerelőre és vízvezeték szerelőre is biztosan szükség lesz. Esetleg gáz,- fűtésszerelő szakemberre, festőre, bútorasztalosra és még sorolhatnám.

Mindezen munkálatokat koordinálni és irányítani kell, valamint szükséges, hogy arra is figyeljünk, hogy a különböző szakemberek ne akadályozzák egymás munkáját. A munkákat ellenőrizni is szükséges, ezért jó, ha értjük a szakzsargont és tisztában vagyunk a munkafolyamatokkal.

Másik lehetőség, ha megbízunk egy generál kivitelezőt, aki egymaga felelős az összes felmerülő munkáért. Vele egyeztetünk, ő pedig egyeztet az alvállalkozókkal, vagy az alkalmazottaival. Ebben az esetben könnyebb dolgunk van, de némi szaktudásra az ellenőrzéshez itt is szükségünk lesz.

Ha mindezeket szeretnénk elkerülni, arra is van lehetőségünk. Megbízhatunk egy építőipari szakembert a kivitelezés megszervezésével és felügyeletével. Ebben az esetben csak vele kell a kapcsolatot tartanunk. Ő megszervezi, lebonyolítja, ellenőrzi a folyamatot. 

Egyéb nem várt költségek

Minden építkezésen előfordulhatnak előre nem látható, költségekkel járó problémák. Hogy ne érjen váratlanul minket és ne borítsa fel költségvetésünket, a tejes építkezésre szánt keretösszegünk 5-10%-át célszerű erre félretenni.

Bútorozás és egyéb berendezési tárgyak költségei

Gyakran az előző lépés végére elfogy az építkezésre szánt keretösszeg…
Pedig a komfortérzetünket jelentősen befolyásoló tételek még hátra vannak. A bútorok, a lámpák, a textilek beszerzése is költséges. Szerencsés esetben ezeket is előre tervezhetjük. Amennyiben a folyamat elején nem spóroltuk meg a tervezési munkát, akkor pontosan tudjuk milyen tárgyakra lesz szükségünk. Tudjuk milyen kanapét, asztalt, székeket, milyen lámpákat, milyen szőnyeget és függönyöket szeretnénk. Tiszában vagyunk a pontos méretekkel, anyagokkal és színekkel. Ha ismerjük ezen tárgyak konkrét bekerülési összegét, valamint a szállítási és szerelési költségeket is ismerjük, akkor egész pontosan ki tudjuk kalkulálni lakásunk átalakításának összegét.

Költség összesítő

A belső tér tervezés költségei:
Szakhatósági engedélyek költségei:
Szaktervezők költségei:
Beépítendő anyagok költségei:
Beépítendő anyagok raktározási, szállítási költségei:
Építési szakmunkák költségei:
Építési generál-kivitelezés költségei:
Ellenőrzés költségei:
Egyéb, előre nem látható költségek:
Bútorok, lámpák, textilek, stb. bekerülési költségei:
Ezek szállítási és szerelési költségei:
Dekoráció költségei:

Ha mindezeket átgondoltuk, kiszámoltuk és megterveztük bátran belevághatunk az építkezésbe!
Amennyiben időközben rájöttünk, hogy kevesebb keretösszeg áll rendelkezésünkre, mint azt szeretnénk, ütemezzük a feladatokat, így biztosan megvalósíthatjuk saját otthonunkat.

Erdélyi Krisztina
építészmérnök – lakberendező