Egy népszerű választás – A monokróm színrendszer

Egy adott szín különböző árnyalataiból áll.
Fontos, hogy ha ilyen színrendszert választunk, mindenképp alkalmazzunk mintás, strukturált felületeket is, vagy használjuk az adott szín világos és sötét árnyalatait egyaránt. A különböző felületminőségek kontrasztja nagyon fontos, hogy hosszú távon ne unjuk meg az enterieur-t.

Párosan szép az élet – A két színből álló színrendszer

Alapvetően egy alapszínből és egy kontrasztszínből áll. Arányuk általában 2/3 : 1/3.
Sokan alkalmazzák ezt a színrendszert is. A kontrasztszín cseréjével a színvilág könnyen változtatható, így hosszú távon sem válik unalmassá.

Gyakorlatilag bármilyen színeket összepárosíthatunk, amelyek nekünk tetszenek. A lényeg az arány.
Az alapszínnek a teljes spektrumát célszerű használni, a kontrasztszínnek pedig csak egy markáns, meghatározó árnyalatát.

Az oly közkedvelt bézs-barna alapszínhez például könnyen illeszthető bármilyen más kiegészítő szín: bordó, lila, zöld, kék, terrakotta, narancs stb.
Ezenkívül alkalmazhatjuk a világos-sötét vagy a hideg-meleg színek kontrasztját is.

A változatosság gyönyörködtet – A három színből álló színrendszer

Egymással összhangban álló három színből áll. A három szín lehet egyforma erős, tiszta szín, de választhatjuk tört színek és tiszta színek kombinációját is. Ezek aránya általában 1/2 : 1/4 : 1/4 módon oszlik meg.
Rengeteg színvariáció létezik, mégis kevesen használják ezt a rendszert.
Néhány ezek közöl: arany-fekete-bordó, fehér-zöld-rózsaszín, vízkék-olívazöld-szürke, okker-kék-fekete, narancs-olíva-barna stb.

A merészség netovábbja – A háromnál több színből álló színrendszer

Ezt már bízzuk inkább szakemberre! Az ilyen színkombinációknál rettentően fontosak az arányok, a színek iránya (a horizontális és vertikális színfoltok helye és aránya). Az egyensúly hiányában könnyen káosszá válhat az ilyen tér.
Ezeket a színrendszereket – mint egy csendéletet – meg kell komponálni.

A legjobb eredmény érdekében minden esetben érdemes lakberendező tanácsát kérni otthonunk kialakításához. Elvégre ő ezzel kel ezzel fekszik, sokkal több tapasztalata van e téren.

Összetett színkombinációk kialakítása – ahogy a tervezők csinálják

Egy új összetett színvilág kialakítása nehéz feladat. Olyan harmonikus teret kell alkotnunk, amiben jól érezzük magunkat. Rengeteg feladat vár ránk.

Hogyan kezdjünk még is hozzá?

1. A legfontosabb kérdés: Milyen hangulatot szeretnénk?

Első lépésként ki kell találnunk milyen stílust, milyen hangulatot szeretnénk. Ki kell alakítanunk az alapkoncepciót.

Milyen hatása legyen a térnek? Otthonos, vagy vagány? Meghitt, vagy hivalkodó? Mi a célunk vele? Világos és üde tereket szeretnénk, vagy jobban kedveljük a mély színeket, a meghitt kuckós sarkokat? Vannak kedvenc színeink?  Szeretnénk viszontlátni otthonunkban?

Ezek mind olyan alapkérdések, melyeket el kell döntenünk, hogy továbbléphessünk.

A stílusok meghatározásához ötleteket kaphat itt: Stílustitkok

2. kérdés: Milyen alapszínekre építkezünk?

Az alapkoncepció felállítása után határozzuk meg, az alapszíneket. A nagy felületekkel kezdjük: 1. padló.  2. általános falfelület. Egy lakásban többnyire ezek a legmeghatározóbb felületek. Olyan színeket kell választanunk, ami az áhított hangulathoz illik.

Mit is jelent ez?

Ha például világos üde hangulatra vágyunk, ne válasszunk mély cseresznyefa, vagy mahagóni színű parkettát még akkor se, ha rábeszélnének minket (a nagyinak pont ilyen volt, vagy a szomszédban is milyen jól illett a bútorokhoz….), mert a kívánt hatást nem fogjuk elérni vele. Ez az esetben a világosabb színek, a ma oly divatos szürkített, vagy napszítta, mosott hatású felületek választása jobb döntés. Ne engedjük eltántorítani magunkat. Tartsunk ki az eredeti koncepció mellett.

Sokszor felmerül kérdésként, hogy mennyire lehetünk bátrak ezek kiválasztásánál? A válasz attól is függ, mennyi időre tervezünk. Amennyiben rövid távra tervezünk, bátran kísérletezhetünk, és használhatunk markáns színeket. Ha azonban hosszú távú a beruházás, akkor érdemes olyan színeket választanunk, amelyek kevésbé markánsak, melyeket sokáig szeretni tudunk, és amelyek jól kiegészíthetők vagányabb, élénkebb színekkel.

3. kérdés: Mi legyen a hangsúlyos, és mi ne?

Következő lépésként el kell döntenünk mi az amit hangsúlyozni szeretnénk, és mi az amit nem?

Vizsgáljuk meg az építészeti adottságokat: gerendák, oszlopok, fülkék, lépcsők, stb. Döntsük el ki szeretnénk-e őket emelni, vagy inkább elterelnénk róluk a figyelmet.

Nézzük meg van-e természetes fókuszpontja a térnek. Pl. szép kilátás, vagy kandalló.
Ha nincs, hozzuk létre. Legkönnyebben színek, vagy minták kontrasztjával tehetjük ezt meg.
Határozzuk meg, mely falfelületek, vagy bútorok legyenek hangsúlyosak. Emeljük ki ezeket az alaptól elütő színnel, vagy minta nélküli vagy strukturált felülettel.
De alkalmazhatunk mintás felületet is a hangsúlyozásukra. Ha például sima felületek között néhány nagymintás felületet készítünk, az vonzani fogja a szemet, és fordítva – sokféle mintás felület között a sima felület lesz a fókuszpont.

4. Végül: Milyen kiegészítőkkel fűszerezzük?

Ha az alapszíneket és a fókuszpontokat meghatároztuk, következhetnek a kiegészítő tárgyak, és a textilek.
Olyan anyagokat, textúrákat válasszunk, melyek színben illenek a már meghatározott színvilághoz.
Ha a mintás anyagok mellett döntünk, a minták legyenek vagy azonos színvilágúak, vagy azonos méretűek. Az egyszínű anyagok mellé pedig bátran tehetünk különleges, feltűnő mintás kiegészítőket. A textúrákkal is játszhatunk – a matt felületeket feldobhatjuk csillogó vagy rusztikus felületekkel.

Ötlettár:

Vásárláskor célszerű magunkkal vinni a padló, a fal, a textilek, stb. már meglévő mintáit, és ezekhez választani az új anyagokat.
Vizsgáljuk meg minél többféle fényviszonyban a színek változását, és az egymásra gyakorolt hatásukat (napfény, árnyék, izzólámpa, fénycső, halogén…). Más-más fényviszonyok esetén másképp viselkednek az egyes felületek.
Döntsük el, minden szempontból jó-e a választásunk! Ha igen bátran megvásárolhatjuk a kinézett darabokat!

Erdélyi Krisztina
építészmérnök – lakberendező