Életünk nagy részét otthonunkban töltjük. Hangulata hat ránk, megnyugtat, vagy felpörget, energiával tölt fel, vagy lehangol. Nem mindegy hogyan néz ki. Sokan szeretnénk mi magunk átalakítani, de hogyan fogjunk hozzá?

Első lépés a térszervezés

Otthonunknak – mint ahogy egy gépnek is – hibátlanul kell működnie. Fontos, hogy mindennek legyen helye, hogy ne ütközzünk bele semmibe se, hogy ne kerülgessük egymást családtagjainkkal. Az is bosszantó lehet, ha évek múlva jövünk rá, hogy egy falat, vagy nyílást, csak 30cm-rel kellet volna arrébb tenni, hogy beférjen a szekrény és az ágy… Mindezt elkerülhetjük, egy jól működő alaprajzzal, ami azonban ez nem mindig áll rendelkezésünkre. Meglévő lehetőségeinket figyelembe véve, ki kell alakítani azt. Egy jó alaprajz megtervezése rengeteg ismeretet igényel. A tervezők évekig tanulják, finomítják tudásukat. Otthonunk alaprajzának kialakítását ezért bízzuk inkább szakértőre – olyan tervezőre, aki figyelembe veszi igényeinket és életvitelünket és azok alapján alakítja ki számunkra a legideálisabb elrendezést. A funkcionális működés alapvető kérdés, de ettől még nem fogjuk jól érezni magunkat lakásunkban. Mi szükségeltetik még?

Második lépés: válasszunk színeket!

Azt gondolnánk ez könnyű feladat. Elsőre pontosan és határozottan tudjuk, mit szeretnénk. Természetesen a kedvenc színünket, ez nem is kérdés. Majd elkezdünk lakásokat nézegetni, rengeteg magazint lapozunk át, és sok cikket elolvasunk a színekről. Ekkor legtöbbször elbizonytalanodunk. Tényleg a bézs szín lenne nekem a legmegfelelőbb? Vagy esetleg jobb lenne a szürke? Netán a narancs, vagy a zöld? A körülöttünk lévő színek döntően befolyásolják hangulatunkat, így ezeket finom érzékkel, egymással és a környező tárgyakkal összhangban kell kijelölnünk. Hogy számunkra melyik színkombináció a legideálisabb, az tőlünk függ. Ez egyedi és mindenkinél más. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget szakértő tervezőtől.

A harmadik döntő kérdés otthonunk stílusa

Azonos színvilág esetén is számtalan stílus közül választhatunk, sőt létrehozhatunk új kombinációkat, vagy új stílust is. Legyünk bátrak! Ha nekünk a „full modern” üveg fotel mellé a nagyi barokk kisasztala passzol, akkor az a mi stílusunk. Olyan tárgyakkal vegyük körbe magunkat, melyek kedvesek nekünk, melyek kellemes emlékeket idéznek. Fejezzük ki egyéniségünket a színek és a stílusok harmóniájával!

Negyedik lépés: anyagok kiválasztása

Egy lakás átalakításának negyedik lépése az anyagok kiválasztása, konkretizálása. Kulcsfontosságú hogy, jól tudjunk választani. Nem mindegy milyen hidegburkolat, bútor, lámpa kerül otthonunkba. Fontos a minősége, az anyaga, a megbízhatósága. De honnan tudjuk milyen minőségű parkettára lesz szükségünk? Amit választottunk vajon jó lesz-e? Mi az előnye, mi a hátránya? A kereskedő sok szépet és jót mondott róla, de negatívumot nem mesélt. Nincs ilyen, vagy csak elhallgatta? Hogyan válasszunk a piacon fellelhető rengeteg anyag közül? Ez nem könnyű kérdés. Az anyagok kiválasztása sok szakmai ismeretet, rengeteg időt és alapos utánajárást igényel.
Már rátaláltunk a megfelelő anyagokra, beépítendő tárgyakra, minden megvan. Azt gondolhatnánk, innen már könnyű dolgunk lesz… De most következik az egyik legfontosabb kérdés: Ki fogja ezt nekünk megépíteni?

Ötödik lépés a kivitelező kiválasztása

Csüggedten vesszük tudomásul, hogy bár megterveztük otthonunkat, de itt még koránt sincs vége feladatainknak. Most következik az egyik legnehezebb kérdés, a kivitelező kiválasztása. Mert bár mindent kitaláltunk, de valakinek ezt meg is kellene valósítania, méghozzá profi módon. Szeretnénk ajánlatot kérni a kivitelezőktől, de nincsenek terveink. Ezért megpróbáljuk szóban elmesélni, mit szeretnénk… Jó esetben a leendő kivitelező jegyzetel, rossz esetben nem teszi. Majd ő megmondja mi a jó nekünk! Ő természeten mindent tud és egyébként rengeteg ilyen átalakítást készített. Tele van a mienknél jóval nagyobb munkákkal, így örüljünk, ha elvállalja! Az ilyen kivitelezőt tanácsos elkerülni. Keressünk mást. Ha nincsenek terveink, miden kivitelező másra ad majd ajánlatot. Hogyan hasonlítsuk így össze áraikat? Ez a feladat szinte lehetetlen, ezért logikánkat kikapcsolva, érzéseinkre, emberismeretünkre, szimpátiánkra alapozva döntünk. De vajon jól választunk-e?

Hatodik lépés: Kezdődhet a munka

Legelső lépés a bontás, majd jön az építés… A kivitelező porfelhőbe burkolózva, sittkupacok között szeretné tudni, hogy pontosan mit is bontson le, hová is építsen falat, vagy hogy hány centire legyen a csaptelep kiállása. Persze figyelt ő amikor elmondtuk neki, de már nem emlékszik, mert annyi dolga van….Egyáltalán milyen kád és milyen lámpa lesz? Hová tegye a dugaljakat és hová a kapcsolókat? Mindezt persze azonnal mondjuk meg. A válaszokat nem ismerjük, ezért hirtelen döntéseket hozunk, melyekre jó esetben még a kivitelezés ideje alatt ráébredünk, hogy hibás volt. Ezért átrakatjuk a falakat, a kapcsolókat, a vizes kiállásokat. Újabb bontás, újabb építés és szerelés. Határidő tolódás és plusz költségek… Milyen jó lett volna, ha valaki segít nekünk! Ha valaki szakértelmével utat mutat és „fogja a kezünket”! Valaki, aki nemcsak megtervezi otthonunkat, hanem ért a kivitelezők nyelvén is és tudja, mire kell figyelnünk! Megfogadjuk, hogy legközelebb így csináljuk!
Egy lakásfelújítás, vagy új otthon kialakítása rendkívül összetett, rengeteg szakmai tudást igénylő feladat. Akár szeretnénk otthonunk kialakítására sok időt és energiát fordítani, akár nem, célszerű segítséget igénybe venni. Otthonunk kialakításához válasszunk segítő-társat: egy olyantervezőt, aki számunkra is érthető, egyértelmű terveket készít. Aki magas szintű szakmai tudással rendelkezik és képes egyéniségünkre szabni otthonunkat. Aki ötleteivel és tapasztalataival, segít elkerülni az otthonteremtés buktatóit.

Erdélyi Krisztina
vezető tervező