A színelméleti alapokat átugorva nézzük színenként, melyik színnek milyen hatása lehet otthonunkra.
Elsődleges, alapszínek: sárga, vörös, kék.
Másodlagos színek: narancs, lila, zöld.

Bordó

Kékkel, barnával tört vörös szín – a pirosnál hidegebb árnyalatú. A klasszikus belsőépítészeti stílusok, valamint a ma oly népszerű Art Deco stílus egyik kedvelt színe. Erőteljes, drámai szín, semmiképp sem húzódik a háttérbe. Nagy felületen alkalmazva elegáns, de meghitt légkört tud teremteni, kis felületen alkalmazva otthonosságot visz a térbe. Világos színnel (pl. fehér) kombinálva friss hatást, sötét színnel (pl. barna, arany, fekete) kombinálva pedig elegáns, klasszikus hatást érhetünk el vele.

Vörös

Tiszta szín. A színkör egyik alapszíne. Meleg, energikus, erőteljes, merész szín. Az erő, a tűz, a vér, a szerelem színe. Nagyon érzelmes, gazdag szín, mely felgyorsítja az ember belső folyamatait. Teljesítményfokozó és étvágygerjesztő hatása van.
Figyelemfelkeltő tulajdonságú – ami ilyen színű, azt mindenki észreveszi – éppen ezért előszeretettel alkalmazzák kiemelő színként, illetve a veszély jelzésére.
Elszántságot, pozitív gondolkodást, lázadást sugárzó helyekre tervezzük. Fehérrel, vagy más élénk színnel kombinálva fiatalos vidám hatást érhetünk el vele.

Rózsaszín

A vörös fehérrel tört színe. Romantikus szín. Az érzékenységet, a szerelmet jelképezi. Nyugalmat áraszt. Jellemzően nőies szín. Sokszor használják kislány szobákban is.
Árnyalatai a fakó rózsaszíntől a vibráló élénk rózsaszínig terjednek. Nagy felületeken általában a fakóbb, barnával, szürkével tört változatait, vagy halvány pasztell változatait érdemes alkalmazni.
Az angol klasszikus lakberendezési stílus egyik kedvelt színe.
A lonc színét 2011-ben az év színének választották.

Terrakotta

Barnával tört vörös szín – a vöröshöz képest kevésbé vibráló, kiegyensúlyozó, megnyugtató hatású szín. Az égetett cserép, és a tégla színe. Természetes földszín. A mediterrán építészet és belsőépítészet kedvelt színe.

Barna

Neutrális szín. A természetes fák, a föld, a csokoládé, a kávé színe. Stabilitást, biztonságot, melegséget sugall. Étvágyserkentő hatású. Szinte kikerülhetetlen szín – majdnem minden enteriőrben megtalálható. Rendkívül sok árnyalata van, így könnyen megtalálhatjuk a nekünk tetszőt. Sötét árnyalatai mélységet adnak egy térnek, világosabb árnyalatai háttérbe húzódnak. Minden színnel jól kombinálható, és sohasem megy ki a divatból.

Narancs

Másodlagos, meleg szín. A vörös és a sárga keverékéből állítható elő, ötvözi a vörös energiáját a sárga boldogságával. A retro stílus egyik kedvelt színe. Növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, ezáltal élénkítő hatással bír. Figyelemfelkeltő, kreativitást, sikert, és magabiztosságot fejez ki.  Az önbizalom színe.
Elűzi a rosszkedvet, vidámságot hoz a térbe. Immunerősítő és étvágyfokozó hatású.

Élénk, narancsvörös változata 2012-ben az év színe volt (PANTONE-Tangerine Tango).

Sárga

Elsődleges szín. A Nap és az időtlenség színe. Energiával tölt fel. Elősegíti a gondolkodást, serkenti az agyműködést és a koncentrációképességet, ezért igazán ideális iskolákba.
Rengeteg árnyalata van – a világos citromostól egészen a mély érett okkerig – mindenki megtalálhatja a neki tetsző árnyalatot. Minden történelmi kor szívesen használta. Éppen úgy illik a klasszikus berendezéshez, mint a modern stílushoz. Ragyogó, vidám, jókedvre derítő, meleg szín. A legkomorabb zugba is képes a napfény hatását becsempészni. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb szín.

Élénk zöld

A zöld világos árnyalata. A tavaszi ébredő természet színe. Frissességet, vidámságot, üdeséget hoz az enteriőrbe. Gyerekszobák kedvelt színe. Az élénkzöld-fa páros a modern lakások egyik kedvelt színkombinációja.

2017-ben az élénk zöld egy árnyalatát év színének választották.

Zöld

Másodlagos szín. A sárga és a kék keverékéből állítható elő. Megnyugtató, harmonikus szín.
Biztonságot sugall, a természetet, az állandóságot jelképezi. A zöld rendkívül sokoldalú, rengeteg árnyalata létezik (a mohazöldtől, a smargdzöldön és az olíva színén át, egészen a haragos sötétzöldig).
Minden színnel harmóniában van, különösen jól illik a barna különböző árnyalataihoz. A természetet kedvelők körében nagyon népszerű.

Smaragdzöld árnyalatát 2013-ban az év színének választották.

Türkiz

Kék, vagy zöld? A kettő keveréke. Van, aki kéknek látja, míg más zöldnek.
A meleg és a hideg szín jellemzői egyaránt megtalálhatók benne.
Nyugodtságot, kiegyensúlyozottságot sugall, a tengert, a vakációt juttatja eszünkbe.
Jól párosítható mind a világos, mind a sötét színekkel. Remekül kiegyensúlyozza, feldobja a monokróm színpalettákat.

2010-ben az év színe volt.

Kék

Elsődleges szín. Az Ég színe. Lassítja az anyagcsere-folyamatokat, nyugtató hatású. Csökkenti az étvágyat.
Világos árnyalata szimbolizálja a tisztaságot, a gyógyulást, a reményt, a hűséget, és a békét.
Sötét árnyalatairól a stabilitás, a tudás, a becsület, az intelligencia jut eszünkbe. Világos, halvány árnyalata, belső térben alkalmazva távolító, térnövelő hatású. Sötétebb árnyalatai jellemzően inkább férfias színek. Klasszikus hármas a kék-bézs-barna színkombináció.

Lila

A mágia, misztikum, spiritualitás színe. A legintellektuálisabb színnek tartják.
Fejleszti az alkotókészséget, fokozza a kreativitást. A levendula lila megnyugtató, kiegyensúlyozó szín.

Krémszín, bézs

A barna fehérrel tört változata. Neutrális, meleg szín, mely rendkívül népszerű. Rengeteg árnyalatban létezik. Nem tolakodó – semleges hátteret biztosít az elé kerülő színeknek. A modern lakberendezés kedvelt eszköze, de bármely stílusban megállja a helyét. Az egyes árnyalatok különböző karakterrel bírnak, de minden színhez megtalálhatjuk a hozzá illő bézs árnyalatot.

Fehér

Az örök szín – a fehér fény színe. Magába foglalja az összes fényszínt. Sokan a legtökéletesebb színnek tartják. A modernizmus korának egyik kedvelt színe. Az egyszerűség, a frissesség, a tisztaság, az ártatlanság, a szűziesség jelképe.
Napjainkban újra egyre divatosabb szín.

Fekete, szürke

A fekete a színek összessége. Ha minden festékszínt összekeverünk, feketét kapunk.
A fekete elegáns, erős, formális, és rejtélyes. A hatalom színe. A keleti kultúrkörben a nőiesség színe, a nyugati kultúrában a férfiasság színe. A szürke és a fekete háttérbe húzódó, nem tolakodó szín. Amit egy fekete, vagy szürke háttér elé rakunk, az biztos kitűnik belőle. Naranccsal, sárgával, pirossal kombinálva a veszély jelzésére használják. Rendkívül jó kiegyensúlyozó szín. Megnyugtatja a szemet – „lehorgonyoz” más színeket. Arannyal – bordóval, vagy égszínkékkel – ezüsttel kombinálva klasszikus, elegáns színkombinációt kapunk.
A fekete nélkülözhetetlen szín, de vigyázzunk vele, mert nagy felületen alkalmazva „barlang-hatást” kelthet.

Arany

A Nap szimbolikus színe. Gazdagságot jelképező szín, a magas minőség jut róla az eszünkbe. Érdemes óvatosan bánni vele, mert nagyon tolakodó szín. Kis mennyiségben, valamint más háttérbe húzódó színekkel (fehér, fekete, szürke) együtt alkalmazva klasszikus-elegáns hatást érhetünk el vele. Erőteljes, telt színekkel alkalmazva (vörös, narancs) pedig, harsány, figyelemfelkeltő színkombinációt kapunk.

Ezüst

A Hold jelképes színe. Kifinomult szín, a természetfelettiséget jelképezi. A keleti kultúrában a női energiákat szimbolizálják vele.  2014-15 óta egyre inkább része lesz tereinknek.

Erdélyi Krisztina
vezető tervező