Avagy fontos-e az előszoba?

Sokan úgy gondolják nem fontos. Már az építészeti tervezés során „mostohagyerekké” válik az előszoba. Kevés figyelmet fordítanak rá, minimális méretűre, túl szűkre és funkcionálisra tervezik.

Pedig ez a helyiség fontos, mert az előszoba az első benyomás otthonunkról. Olyan, mint a kézfogás.

Nem elég, ha csupán funkcionálisan működik jól. Ideális esetben az előszoba a lakás egészének eszenciája. Belsőépítészeti elemekkel fejezi ki mindazt a stílust, ami a lakás egészére jellemző.

Persze fontos a funkció. Feltétlen szükség van az előszobában kabát és cipőtárolóra, valamint egy tükörre, amibe indulás előtt még egy utolsó pillantást vethetünk. Ezen kívül praktikus és kényelmes, ha az előszobában le is lehet ülni, netán a táskát, csomagokat is le lehet tenni.
Az előszobát általában többen is használják egyszerre, így nem szerencsés, ha ez a legkisebb helyiség a lakásban.

Bár mindez nélkülözhetetlen, de korántsem elég. Az előszobának ki kell fejeznie egyéniségünket és otthonunk hangulatát. Figyelemfelkeltőnek, akár kissé színpadiasnak is kell lennie. Kíváncsivá kell tennie a belépőt. Milyen lehet a lakás többi része? Fókuszponttal kell rendelkeznie, ami magára vonja a figyelmet.

Hogyan alakítottam ki az előszobákat terveimben? Íme néhány példa:

Elegáns, nőies előszoba design tapétával és tükörajtós szekrényekkel egy garzonlakásban.

Exkluzív lakóparki kis lakás előszobája. Angolos, elegáns, modern stílusban minden ami egy előszobában szükséges: ülőke, akasztó, nagy tükrös gardróbszekrény, cipőtároló és a folyosón kialakított fülkében fókuszpont.

Általam tervezett előszobák modern stílusban.

Erdélyi Krisztina
vezető tervező