Mely lakberendezési stílus tetszik legjobban? Milyen otthonban élne szívesen? Modern, klasszikus, netán vintage?
Meghatározása nem könnyű, mert nem húzható éles határvonal a stílusok közé.
Segítségül összeszedtem a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat és főbb jellemzőiket.

Modern lakberendezési stílus:

Az 1930-as évektől kezdődően, a legnépszerűbb lakberendezési stílusok egyike. Manapság leginkább a szellős terek, a letisztult, visszafogott formavilág, a minőségi anyagok használata jellemzi. Mint sok más stílus, a modern stílus is folyamatosan változik, és több al-stílusra bontható, melyek némileg eltérnek egymástól és „kikacsintanak” más stílusok felé.

Minimál stílusú lakberendezés:

A modern stílus legletisztultabb változata. Mentes minden díszítettségtől. Rendezettség és szigorú harmónia jellemzi, mely aszimmetriával, a tárgyak finom egyensúlyával érhető el. A legkisebb változtatás is felboríthatja ezt az egyensúlyt. A berendezésekre a kidolgozott, aprólékos, de minimalista részletképzések jellemzőek. Nagy tömegben főleg a fehér, a fekete, a szürke színeket alkalmazzák, kiegészítő színnek a tiszta piros, sárga, zöld, kék színek jellemzőek.

Manapság divatos a minimál stílust kiegészíteni valami meglepő ellenponttal, például egy barokk képkerettel, vagy egy göcsörtös faággal.

Contemporary / kortárs stílusú lakberendezés:

A minimál és a klasszikus stílus keveréke. Modern térszervezés és a klasszikus szimmetria alkalmazása jellemzi. A minimalista alapformákat, kifinomult, aprólékos részletképzésekkel, minőségi, luxusanyagok használatával teszik izgalmassá. Elegáns, csillogó, tükröződő tárgyak, króm felületek, kristály és üveglámpák, visszafogott elegáns színhasználat és luxus minőség jellemzi.

Indusztriális stílusú lakberendezés / Loft:

Egyre népszerűbb stílus, főleg a fiatalok körében. A régi gyártelepekből kialakított lakásokat nevezzük Loft lakásoknak. Nagy belmagasság, hatalmas, ámde osztott üvegfelületek, ipari padlók és őszinte szerkezetek jellemzik: csupasz téglafalak, betonfalak, szabadon futó fűtéscsövek, vagy elektromos vezetékek. Berendezésben az öregített bőr, a fém, a fa használata, a rusztikus megmunkálatlan felületek és az ipari épületekben használt berendezések alkalmazása jellemző.

Manapság divatos egy-egy ellenpontot létrehozni a loft terekben. Fókuszpontként egy szépen megmunkált antik tárgy, egy fényes fekete zongora, vagy akár egy kristálycsillár biztosíthat izgalmas kontrasztot a térben.

Klasszikus lakberendezési stílus:

Az örök klasszikus, mely sosem megy ki a divatból. Fényűző stílus. Hatalmas terek, szigorú szimmetria, elegáns térszervezés, nagy belmagasság, kidolgozott, aprólékos részletképzések jellemzik. Az elegancia előtérbe kerül a kényelemmel szemben. Párkányok, faburkolatok, természetes kövek és igazi nemesfa bútorok. Előfordul az aranyozás, ezüstözés, gyakori a selyem, vagy bársony, mintás, vagy strukturált textilek, tapéták használata. Kristálycsillárok, üveglámpák, nagy tükörfelületek, keretezett festmények egészítik ki a tereket. Luxus a javából.

Polgári stílus:

A klasszikus stílus visszafogottabb, kevésbé csillogó változata. Praktikum és elegancia jellemzi. Mellőzi a felesleges fényűzést. Természetes középbarna fa felületek, virágmintás, vagy strukturált textilek jellemzőek rá.

Vidéki lakberendezési stílus:

A klasszikus stílus vidéki „kistestvére”. Klasszikus stíluselemeket alkalmaz, de az elegancia és a fényűzés helyett a kényelemet és a puhaságot helyezi a középpontba. Egyszerűbb formák, kissé kopottas, természetes anyagok használata jellemzi. A vidéki stílus is több al-stílusra bontható.

Vintage lakberendezés:

Napszítta hatás, világos színek jellemzik. Fehér, halványszürke, homokszín, kopott barna, halványlila, halványzöld, halványkék. A világos színekbe egy-egy fekete kovácsoltvas tárgy illeszkedik kontrasztként. Palack-lámpa, természetes megmunkálatlan kövek, világos hasított fafelületek. Egy tengerparti nyaralás élményét juttatja eszünkbe.

Provanszi lakberendezési stílus:

Nyugalmat áraszt. Kényelmes, vidéki stílus csöppnyi női eleganciával. Természetes, natúr anyagok, világos színű fa, öregített felületek, tompa pasztell színek. Fehér, tojáshéj szín, vanília szín, halovány kék, vagy lila, kopottas olívazöld, halvány szürke. Kőpadlók és falépcsők. Lenvászon függönyök, pamut párnák és csipketerítők. Levendulamezők, boróka, rozmaring és hortenziabokrok.

Rusztikus lakberendezési stílus:

Lehet modern, de lehet vidékies stílusú is. Elnagyolt illesztések, kopott hatás jellemzi. Bármilyen anyag használható, ami nyers felületű. Megmunkálatlan fa, kő, vas, acél, akár még beton felület is.

Kopott bőr kanapék, robosztus vas és fa csillárok, fűrészelt fa padló, terméskő falak. Karakteres inkább férfias lakberendezési stílus.

Mediterrán stílus:

2000 és 2012 között a legnépszerűbb lakberendezési stílus volt hazánkban. Nem véletlenül. Meleg földszínek, barátságos, természetes anyagok, rusztikus felületek, kényelmes bútorok jellemzik.

A stílusban egyaránt megtalálhatóak mind klasszikus, mind modern formavilágban kialakított otthonok.

Eklektikus lakberendezési stílus:

A legtöbb otthon nem tisztán egy stíluselemet tartalmaz, hanem több stílus keveréke. Így a valóságban, a leginkább fellelhető stílus az otthonokban az eklektikus stílus, mely több stílust olvaszt magába.

Manapság újra divatos a stílusok keverése, pl. a minimál és a klasszikus, vagy a modern és a rusztikus stíluselemek alkalmazása egy lakáson belül. Szinte bármit keverhetünk bármivel, de nem mindegy hogyan tesszük azt. Egy jól kigondolt koncepció alapján helyezzük el a tárgyakat. Az eklektika nem káoszt jelent.

Erdélyi Krisztina
vezető tervező