Mit csinál a belsőépítész, mit csinál a lakberendező, és mit csinálunk mi?

Döntött, otthona megalkotásához tervező segítségét veszi igénybe. De milyen tervezőre lesz szüksége? Építészre, belsőépítészre, lakberendezőre, netán interieur stylist-ra? Melyikük mit csinál, mihez ért?

Hogy könnyebben tudjon dönteni, íme néhány információ:

Egy épületet építészeti megtervezése más ismeretket és tapasztalatot igényel, mint a belső tereké. A külső kialakítással az építészek, a belső terek tervezésével a belsőépítészek és a lakberendezők foglalkoznak.
Minden szakterület magával az épülettel foglakozik, de más-más módon. Persze vannak átfedések és nem húzható éles határvonal az egyes szakmák közé.

Az építész: Ha házat épít – akár engedélyköteles, akár nem – mindenképpen szüksége lesz építész tervezőre. Ő az, aki a környezeti adottságokat figyelembe véve megálmodja háza külső kialakítását, funkcionálisan elhelyezi a tereket, megtervezi az épület szerkezetét.
Szerencsés esetben jó építészt választ, aki felméri igényeit és figyelembe is veszi azt. Aki nem beidegződött, előre betanult sablonokat használ, hanem gondolkodva, kreatívan alkot.
Sajnos azonban ez nem minden esetben van így. Könnyen abba a csapdába eshet, hogy álma RÉMÁLOMMÁ válik! Megépíti házát, de nem tudja jól berendezi, mivel a belső terek öncélúak és használhatatlanok. Nem jó helyre került az ajtó, vagy a falnak kellene kissé odébb lennie…
Az építészeknek nem feladatuk, hogy foglakozzanak a belső terek megtervezésével.
A konyha, a fürdő kialakítása, a szobák, a kandalló, az álmennyezetek, vagy a világítás megtervezése kívül esik az építésztervezői feladatokon, a bútorok elhelyezéséről már nem is beszélve. Az építész látvány szempontjából sem tervezi meg a ház belső részét.
Nem azért nem foglakozik vele, mert nem érdekli, hanem mert nem ért hozzá. Hiszen ez egy másik szakma, mely más tudást és más ismereteket igényel. Így ha nem akar csalódni, ne is várja el tőle.
Az építész a ház szerkezetét, csontvázát alkotja meg – többé, vagy kevésbé – igényei szerint, a többi résszel más tervezők foglalkoznak.

Az enteriőr tervezés, azaz a belső tér tervezése rendkívül összetett, aprólékos feladat. Körültekintően válasszon tervezőt hozzá. Tervező és „tervező” között különbség van. Érdemes megvalósult referenciákkal rendelkező tervezőt választani, aki szakképzett, műszakilag felkészült és figyel Önre. Kik foglakoznak enteriőr tervezéssel?

Interieur stylist, más néven lakberendező:  Mint ahogy azt az elnevezés is mutatja, stílustervező nem több. Azaz a lakberendező, vagy  interieur stylist a meglévő terek felöltöztetésével foglalkozik. Nem mozgat falakat, nem tervez egyedi szerkezeteket, mert nincs meg hozzá a műszaki tudása. Kizárólag dekorál. Tapétával, textilekkel, lámpákkal.
Ha otthonában minden funkció remekül működik és nincs szükség a terek átszervezésére, csupán dekorálására, akkor önnek elegendő, ha ezen szakmai tudással rendelkező lakberendezőt választ. Tehát a lakberendező nem tesz mást, mint ötleteivel, ismereteivel segít berendezni otthonát.

Belsőépítész:  A belsőépítész falakat mozgat át, tereket alkot.  Legtöbbször egyedi tér és bútormegoldásokat tervez,  de konkrét kereskedelmi forgalomban kapható bútorokat nemigen ajánl, hiszen nem ismeri naprakészen a piacon fellelhető anyagokat, tárgyakat. Sok esetben az általuk tervezett megoldásokat nem is lehet helyettesíteni kedvezőbb árfekvésű, kereskedelmi forgalomban kapható termékekkel. Így ezen tervezőket azoknak ajánlom, akik kimeríthetetlen anyagi forrással rendelkeznek. A belsőépítész nem foglalkozik a textilekkel, a kiegészítőkkel, és a dekorációval sem.
A belsőépítészeti tervezés lényegében az építészeti és a lakberendezési tervezés közötti területet foglalja magába. Így ha valaki belsőépítészhez fordul, és azt szeretné, ha lakása otthonos lenne, szüksége lesz a belsőépítész mellett, lakberendező segítségére is.

Építész – lakberendező egyben. – A legjobb választás!
A legjobb megoldás, ha olyan tervezőt választunk, aki ismeri mind az építészeti, mind a belsőépítészeti, mind a lakberendezői szakma rejtelmeit.  Ő az építész–lakberendező. A legjobb, akire otthonunk kialakítást bízhatjuk.   Miért?
Mert komplex tudással rendelkezik. Mert egyesíti mind az építészeti, mind a belsőépítészeti, mind a lakberendezői szakterület tudását. Nincs szükség külön belsőépítészre és külön lakberendezőre. Egy tervező tartja kézben a tervezési folyamatot. Az elejétől a legvégéig. A funkcionális elrendezéstől a legutolsó dekorációs elemig.

Úgy gondolom a belsőépítészeti tervezést és lakberendezést nem szükséges szétválasztani. Ez a két folyamat szorosan összetartozik. Ennek megvalósítására dolgoztam ki a „Személyes Otthon Módszer”-t és szerveztem magam köré tervező csapatot.
Csapatunk építész-lakberendezőkből áll.
Mindannyian építészként kezdtük pályafutásunkat az építőipar különböző területein (tervezés, kivitelezés). Sokéves szakmai tapasztalatunk birtokában fejlesztettük tovább tudásunkat, hogy a belső tereket is magas színvonalon alkothassunk meg.

Nem bútorokban gondolkodunk. A tulajdonos személyiségéhez passzoló „tér-élmény”-t és életteret alkotunk. Összefüggéseiben vizsgáljuk a tereket, megbízóink életvitelét és igényeit.
A tervezett bútorokat, design elemeket, fényeket, színeket és formákat egészében kezeljük. Tudjuk, azok hogyan hatnak egymásra.  Jól ismerjük a piacon fellelhető anyagokat, bútorokat, de adott esetben egyedi megoldásokat is tervezünk. Megbízóink anyagi lehetőségeinket is figyelembe véve ajánlunk termékeket.
A tervek műszaki megvalósítását ismerjük és megtervezzük. Tudjuk melyik fal bontható, melyik nem. Tudjuk, mikor van szükség társtervező bevonására (statikusra, gépész, stb.). Tanácsainkkal végig, az egész tervezési – megvalósítási folyamaton keresztül segítünk ügyfeleinknek.
Olyan tervet készítünk, mely összhangban áll a ház külső kialakításával és egyben megrendelőinkre szabott, harmonikus és egyedi.

Tudjuk, hogyan valósítható meg álmai otthona.

Belsőépítészeti tervezéssel és lakberendezéssel egyaránt foglakozunk.
A legkisebb garzonlakás átalakításától, a legnagyobb családi ház belsőépítészeti tervezéséig alkottunk már otthonokat. Minden projektet komplex módon, a tulajdonos igényeit maximálisan figyelembe véve tervezünk meg.

Nálunk az Ön igénye az első!

Erdélyi Krisztina
vezető tervező