Mit tervez az építész, mit tervez a belsőépítész és mit tervezek én?

Ha otthona megalkotásához tervező segítségét veszi igénybe, felmerülhet Önben a kérdés, milyen tervezőre lesz szükségem? Építészre, belsőépítészre, lakberendezőre, netán interieur stylist-ra? Melyikük mit csinál?

Egy épületet építészeti megtervezése más ismeretket és tapasztalatot igényel, mint a belső tereké. A külső kialakítással és az épület szerkezetével az építészek, a belső terek tervezésével a belsőépítészek és a lakberendezők foglalkoznak.
Minden szakterület magával az épülettel foglalkozik, de más-más módon. Persze vannak átfedések és nem húzható éles határvonal az egyes szakterületek közé.

Az építész:
Ha házat épít – akár engedélyköteles, akár nem – mindenképpen szüksége lesz építész tervezőre. Ő az, aki a szabályozásokat és a környezeti adottságokat figyelembe véve megálmodja háza külső kialakítását, funkcionálisan elhelyezi a tereket, megtervezi az épület szerkezetét.
Szerencsés esetben jó építészt választ, aki felméri igényeit és figyelembe is veszi azt. Aki nem beidegződött, előre betanult sablonokat használ, hanem gondolkodva, kreatívan alkot. Sok ilyen remek építész van.
Azonban sok olyan építész is van, aki a Megrendelő igényeit figyelmen kívül hagyó, önmegvalósító épületet tervez. Nem igazán érdekli a Megbízója igényei. Ilyenkor bútorozhatatlan, élhetetlen születnek, melyeknél a tulajdonos csak a felépítése után, a beköltözés előtt döbben rá, hogy nem lehet benne élni, hogy nem lehet berendezni, hogy álma RÉMÁLOMMÁ válik, mert a belső terek használhatatlanok. Nem jó helyre került az ajtó, vagy teljes falfelületek üvegezettek, vagy a belső falnak odébb kellene lennie, hogy jó legyen, stb. – rengeteg ilyen problémával keresnek meg Ügyfeleim. 

Az építészeknek ugyanis nem feladatuk, hogy foglalkozzanak a belső terek megtervezésével. A belső terek felosztásakor sem vezérli őket feltétlen a bútorozhatósági, élhetőségi szempontok figyelembevétele. 
Az építkezés során felmerülő konkrét problémák – mellyel egy építtető minden esetben szembesül – hol legyen a szobákban az elektromos kiállás, milyen legyen a konyha beosztása, netán design-ja, pontosan mivel legyenek burkolva a terek és a falak, hogyan alakítsuk ki a fürdőszobát, milyen legyen a kandalló stb. teljesen kívül esik az építésztervezői feladatokon, az álmennyezetekről, a világítás megtervezéséről, a bútorok elhelyezéséről már nem is beszélve.

Munkám során sokszor tapasztaltam, hogy a jó építész örül a közös munkánknak, mert így a belső terekkel való foglalatoskodás feladatát rábízhatja másra, hiszen tudja, a belső terek tervezése egy másik szakma, mely más szaktudást és más ismereteket igényel.
Az építész tehát a ház konstrukcióját és szerkezetét tervezi meg, a többi résszel más tervezők foglalkoznak.

Kik foglalkoznak enteriőr tervezéssel?

Az enteriőr tervezés, azaz a belső tér tervezése rendkívül összetett, aprólékos feladat. Ezért mindenkinek javaslom, körültekintően válasszon tervezőt hozzá, mert tervező és „tervező” között különbség van.  Érdemes olyan megvalósult referenciákkal rendelkező tervezőt választani, aki szakképzett, műszakilag felkészült és figyel Önre.

Interieur stylist, más néven lakberendező
Mint ahogy azt az elnevezés is mutatja, Ő stílustervező. Azaz a lakberendező, a meglévő terek felöltöztetésével foglalkozik. Nem mozgat falakat, nem tervez egyedi szerkezeteket, nincs meg hozzá a műszaki tudása. Kizárólag dekorál, falburkolatokkal, textilekkel, lámpákkal, dísztárgyakkal.
Ha otthonában minden funkció remekül működik és nincs szükség a terek átszervezésére, álmennyezetek, előtét falak tervezésére, a világítás átalakítására, csupán dekorálására, akkor önnek elegendő, ha ezen szakmai tudással rendelkező lakberendezőt választania. Tehát a lakberendező nem tesz mást, mint ötleteivel, ismereteivel segít berendezni – az építész által megtervezett házban – otthonát.

Belsőépítész: 
A belsőépítész falakat mozgat át és tereket alkot.  Leginkább egyedi tér és bútormegoldásokat tervez, sokszor ikonikus, szoborszerű térkapcsolatokat tervez.
Szállodák, középületek, közösségi terek megalkotásakor egyértelműen szükség lesz belsőépítészre. Néhányuk otthonok tervezésével is foglalkozik.
Konkrét kereskedelmi forgalomban kapható bútorokat ritkán ajánl, hiszen legtöbbször nem ismeri naprakészen a piacon fellelhető anyagokat, tárgyakat. A legtöbb esetben az általuk tervezett megoldásokat nem célszerű és nem is lehet helyettesíteni kedvezőbb árfekvésű, kereskedelmi forgalomban kapható termékekkel, mert elvész a hozzáadott design érték.
Így ezen tervezőket azoknak ajánlom, akik kimeríthetetlen anyagi forrással rendelkeznek és kimondottan egyedi design igényeik vannak.
A belsőépítész nem foglalkozik a textilekkel, a kiegészítőkkel, és a dekorációval sem.
A belsőépítészeti tervezés lényegében az építészeti és a lakberendezési tervezés közötti területet foglalja magába. Így, ha valaki belsőépítészhez fordul és azt szeretné, ha lakása otthonos lenne, nagy valószínűséggel szüksége lesz a belsőépítész mellett, lakberendező segítségére is, mint ahogyan az Amerikában már bevett szokás.

Építész és lakberendező egyben:

Meggyőződésem, hogy a legjobb megoldás, ha olyan tervezőt választunk, aki ismeri mind az építészeti, mind a belsőépítészeti, mind a lakberendezői szakma rejtelmeit.  Ő az építész–lakberendező. A legjobb, akire otthonunk kialakítást bízhatjuk. Miért

Mert komplex tudással rendelkezik.

Mert egyesíti mind az építészeti, mind a belsőépítészeti, mind a lakberendezői szakterület tudását.  Nincs szükség külön belsőépítészre és külön lakberendezőre, mivel egy tervező tartja kézben a belső tér tervezési folyamatát – az elejétől a legvégéig – a funkcionális elrendezéstől a legutolsó dekorációs elemig.

Ha szükséges funkcionálisan tervezi át az ingatlant, falakat mozgat és új térkapcsolatokat hoz létre, olyan belső kialakítást és design-t tervez, mely illeszkedik a tulajdonos igényeihez és anyagi lehetőségeihez. Kooperál a társtervezőkkel (gépész, elektromos tervező, épület automatizálás tervező, statikus, stb.), a kivitelezőkkel és a gyártókkal. Szaktudásával nemcsak a tervezés, de a kivitelezés alatt is segíti a Megrendelőt.

Úgy gondolom a belsőépítészeti tervezést és lakberendezést nem szükséges szétválasztani. Ez a két folyamat szorosan összetartozik. Ennek megvalósítására dolgoztam ki a „Személyes Otthon Módszer”-t.

Pályafutásomat építész tervezőként kezdtem, sok jeles építésztől tanulhattam meg a szakmát. Már építészként is belekóstoltam a belső terek tervezésébe, 2004 óta pedig kimondottan a belső terek tervezésével foglalkozom.

Egy otthon tervezése során nem tárgyakban, vagy bútorokban gondolkodom. A tulajdonos személyiségéhez passzoló tér-élmény-t és élettereket alkotok, összefüggéseiben vizsgálom mind a teret, mind a megbízóim életvitelét és igényeit. Ez alapján alkotok, a tervezett bútorokat, design elemeket, fényeket, színeket és formákat ezeknek szempontok szerint ajánlom. Tudom, hogyan hatnak egymásra, ismerem a piacon fellelhető anyagokat, bútorokat, és megbízóim anyagi lehetőségeit is figyelembe véve ajánlok termékeket.   Adott esetben egyedi megoldásokat tervezek. A tervek műszaki megvalósítását ismerem, tudom melyik fal bontható, melyik nem, tudom, mikor van szükség társtervező bevonására (statikusra, gépész, stb.). Tanácsaimmal az egész tervezési / megvalósítási folyamaton keresztül segítünk ügyfeleimnek.

Olyan tervet készítek, mely igény szerint összhangban áll a ház külső kialakításával és egyben megrendelőimre szabott, harmonikus és egyedi.

Tudom, hogyan valósítható meg álmai otthona.

Erdélyi Krisztina
vezető tervező