Egy tér, melyben több funkció is helyet kap…

Manapság mindenki szereti a nyitott tereket, ahol egyetlen helység több funkciót is ellát. Legyen szó akár nappali-étkező-konyha kombinációjáról, vagy hálószoba-dolgozószoba kombinációról, netán vendégszoba-dolgozószoba kombinációról, a lakások méretének csökkenése és az egyre összetettebb életvitelünk, szükségessé teszi a többfunkciós terek létrehozását. Egy jól szervezett alaprajz és a nyitott belső terek kialakítása igazán hívogató és otthonos lehet.

Ezen terekkel megoldható, hogy a tulajdonosok akár a konyhából is szórakoztassák vendégeiket, hogy a szülők munka, vagy főzés közben is felügyelhessék gyermekeiket, hogy a család összes tagja egyszerre, egy térben végezhessen különböző tevékenységet.
Egy konkrét példán mutatom be, hogy lehet egy tér egyszerre nappali, étkező, konyha, dolgozó és vendégszoba is.
Az alábbi esetben adott volt egy viszonylag jó méretű tér (25 m2 szoba), melyben eredetileg a konya is helyet kapott, tehát volt víz és csatornakiállásunk, és páraelszívó kivezetésünk is.

Az igényeknek megfelelően olyan nappalit alakítottam ki, mely egyszerre több funkciót is ellát.

A konyha az eredetei helyén maradt, de átalakult. Bár területileg kisebb lett, de használhatóságát figyelembe véve még sem csökkent a mérete. Ugyanarra képes, mint elődje.
Az eredeti alaprajzon lévő ici-pici étkező, mely a közlekedőterület közepén volt elhelyezve, szintén más helyre került. Közvetlenül a konyha mellé. Evvel az átalakítással értem el, hogy az étkező nagyobbá és kényelmesebbé válhatott. A megnövelt étkezőasztal és a mellette álló könyvespolc együtt így alkalmassá vált a dolgozó funkció ellátására is.
A vendégfogadást az étkező és a nappali rész együtt szolgálja. Ha pedig a vendég esetleg maradna éjszakára is, a kinyitható kanapén bátran pihenhet.
Mindezen funkciók rengeteg tároló helyet igényelnek, melyet a beépített és mobil bútorok biztosítanak.
Hogy az összkép szellős legyen, világos színeket magasfényű és tükrös felületeket használtam. A harmónia megteremtéséhez a rejtett LED világítások és a helyi hangulatvilágítások is hozzájárulnak.

[justified_image_grid preset=8 thumbs_spacing=4 row_height=300 lightbox=photoswipe mobile_lightbox=photoswipe caption=off mobile_caption=off overlay=others overlay_color=#353535 overlay_opacity=0.3 lightbox_max_size=full]
Erdélyi Krisztina
vezető tervező