Van megoldás? Mindenre van megoldás. A megoldás módja pedig tőlünk függ.
Nézzünk néhány lehetőséget:

1. lehetőség: Részleges felújítások sorozata.

Gondoljuk végig, hogy számunkra mi a legfontosabb. Mely helyiség, vagy bútor, stb. kialakítása az, ami már halaszthatatlan, melyik a második, a harmadik, stb. Állítsunk fel fontossági sorrendet.

Példa egy meglévő lakás egyszerű felújítására:
0. Konzultáció tervezővel, tervek készíttetése
1. Külső nyílászárók cseréje
2. Burkolatok cseréje
3. Fürdőszoba felújítása
4. Belső ajtók cseréje
5. Konyha felújítása
6. Nappali felújítása
7. Hálószoba és gyerekszobák felújítása

Ha átgondoltuk a sorrendet, nézzünk utána, milyen költségekkel járna a felújítás részenként és kalkuláljuk ki azt is, mennyi ideig tartana. Mérlegeljük lehetőségeinket. Soha ne kezdünk bele meggondolatlanul. Ha elviseljük a részleges felújításokkal járó viszontagságokat, akkor ez a megoldás számunkra kedvező lehet.

2. lehetőség: Távolabbi célok kitűzése

Ha nem szeretnénk a részleges felújítás nehézségeit elviselni, vagy nem sürgős a felújítás, akkor a mi megoldásunk a távoli célok kitűzése. Vagyis a felújítást időben halasztva realizálhatjuk. Várjunk addig, amíg anyagi lehetőségeink megengedik, hogy nekikezdjünk a felújításnak. Gondoljuk ki mit szeretnénk, gyűjtsünk inspirációt, tervezgessük. Fontos azonban ebben az esetben is, hogy előre tájékozódjunk a várható költségekről. Tudnunk kell, nagyságrendileg mekkora költséggel fog járni felújításunk.

3. lehetőség: Előre gondolkodás

Ha a megvalósítás még messze van, de szeretné tudni merre induljon el!
Ha az előző megoldások nem nyerték el tetszésünket, válasszuk az előre gondolkodást. Azaz, tervezzük meg előre a felújítást, minden részletében. Készíttessünk átalakítási tervet, válasszunk konkrét anyagokat, lámpákat, stb. Így időben elnyújtva bár, de ütemezni tudjuk, hogy anyagi lehetőségeinkhez mérten mikor, melyik anyagot, berendezési tárgyat, vagy beépítendő anyagot vesszük meg. Ezen anyagokat előre beszerezhetjük. Gondoljunk arra is, hogy a beszerzett anyagokat a beépítés idejéig tárolni is szükséges. A kivitelezőktől előzetes árajánlatot kérhetünk be, így előre tervezhetjük, mind anyagilag, mind idő tekintetében jövőbeni felújításunkat.

Bármelyik megoldás mellett döntünk is, fontos, hogy meggondoltan, tervekkel felvértezve, esetleg szakértő segítségét igénybe véve álljunk neki a felújítási munkáknak.

Erdélyi Krisztina
építészmérnök – lakberendező