7 tipp a rendezett otthonért

A rendezett, harmonikus otthon nem olyan távoli álom, mint gondolnánk. Íme néhány tanács, ami segít megvalósítani.

1. Mindennek legyen helye

Nehéz rendet tenni, ha a tárgyaknak nincs is helyük otthonunkban. Hol ide, hol oda helyezzük őket.
A rendezett otthon titka, hogy úgy alakítjuk ki lakásunkat, hogy minden tárgynak megvan a maga helye. Az is fontos, hogy mindent visszategyünk a helyére használat után.

Nincs elég hely? Szabadítsunk fel helyet otthonunkban!

2. Selejtezés – váljunk meg a felesleges holmiktól

„Ne legyen semmi a házadban, amit nem tartasz hasznosnak, vagy gyönyörűnek!”  William Morris

Életünk során sok felesleges tárgy kerül hozzánk. Ezért időről időre szükség van a selejtezésre. Válogassuk át tárgyainkat, váljunk meg a kinőtt, divatjamúlt ruháktól, a soha el nem olvasott könyvektől, a mindenhol fellelhető kacatoktól melyeket ajándékba kaptunk, de sohasem használtunk. Csak olyasmit tartsunk meg, amit valóban használunk, amihez érzelmileg kötődünk, vagy amit szépnek tartunk. Minden mást távolítsunk el. Ajándékozzuk el, vagy tegyük a szelektív gyűjtőbe.

3. A megmaradt tárgyak rendezése, csoportosítása

Mindegy hogy fiókban vagy polcon szeretünk-e tárolni, mindenképp rendszerezzünk.
Csoportosítsuk a tárgyakat saját logikánk alapján – funkciójuk, témájuk, színük, stb. szerint. A csoportokat (pl. ruhákat) további csoportokra bonthatjuk (akasztós ruhák, fiókban tárolandók, vagy polcra tehetők). Majd ezen csoportokat is további alcsoportokra bonthatjuk (alkalmi öltözetek, munkaruha, otthoni ruházat, játszócucc).
Így rendszerezve tárolva könnyen megtaláljuk és könnyen a helyére is rakhatjuk ruháinkat.

Persze nem csak a ruházatot érdemes csoportosítva tárolni. Minden mást is. A könyveket, a játékokat, a konyhai eszközöket, a pipere cuccokat, az élelmiszereket, stb.

A lényeg, hogy átlásd, a saját, személyre szabott rendszeredet.

4. Mindent a megfelelő tárolóba

Van amit polcon tárolunk, van amit fiókban. Van amit kosárban és van amit felakasztunk. Minden tárgytípus más-más ideális helyigénnyel rendelkezik.
Ha gazdaságosan szeretnénk kihasználni a rendelkezésre álló tárolóhelyünket, jó ha ezt figyelembe vesszük.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Nézzük egy példát:
Könyvek, iratok. Minden otthonban megtalálhatók.

Tervezői pályafutásom során sokszor találkoztam olyan esettel, amikor a könyvek csak és kizárólag 26-30cm mély szekrényen voltak elhelyezve. Sőt az is gyakran előfordult, hogy a könyveket 60cm mély szekrényben tárolták, 2-3 sorban egymás mögött. Így persze nem praktikus és nem is használható jól.

Pedig a könyveket jól is lehet tárolni.
A könyvek, az iratok különböző méretűek. Vannak, melyeknek a 15-17cm mély polc is elegendő, másoknak pedig a 35-40cm lenne ideális. Érdemes figyelembe venni ezt. Akkor tudjuk jól használhatóan elhelyezni, ha többféle mélységű könyvespolcot biztosítunk számukra, melyek flexibilisen állíthatók, valamint igény esetén akár ajtajuk is van. Úgy a portörléssel sem kell bajlódjunk.

Más tárgyakat praktikusabb fiókban tárolni. A fiókokon belül is használhatók fiókrendszerezők, vagy kis kosarak, rekeszek és elválasztók. Ezekkel a tárolandó holmiknak megfelelően osztható fel a fiók belseje.

A tárolás és rendszerezés egyik nagyon jó példája a Marie Kondo féle rendszerezés. Érdemes átvenni a nekünk tetsző részeit.

5. Lent is fent is – avagy a mennyezetig érő bútorok

Vesszőparipám a jó helykihasználás.

Vegyünk, vagy készíttessünk mennyezetig érő bútorokat!
Túl magas a felső része? Úgysem érjük el?

Rengeteg olyan tárgyunk van, mint pl. a nagyi étkészlete, vagy a karácsonyfadíszek, melyektől nem válnánk meg, de csupán egy évben egyszer van rájuk szükségünk.  Ezeket nyugodtan tárolhatjuk a felső polcokon.

A kis lakásokban elengedhetetlen a tér teljes kihasználása. A magas szekrények, vagy polcok segítségével sok tárolóhelyet nyerhetünk, és összességében kevesebb alapterületen helyezhetjük el tárgyainkat, így tágasabb éreztű lehet lakásunk.

6. Rendnövelő trükk – az egységes színvilág

A lakáson belüli egységes színvilág előnye, hogy ha nincs idő mindent azonnal elpakolni, az egységes színek használata miatt mégsem lesz az összkép rendetlen. Érdemes azonban helyiségenként más-más kiegészítő színt használni, hogy a lakás ne váljon unalmassá.

7. Tudatos vásárlás

A legfontosabb tanácsom a tudatos vásárlás.

Hagyd figyelmen kívül a „most azonnal szükséged van erre a termékre” reklámokat, és kerüld a hirtelen ötlettől vezérelt vásárlásokat is.

Alaposan megfontolva és tudatosan dönts!

Mielőtt megveszel valamit, mérlegelj. Tedd fel magadnak a kérdést – tényleg szükségem van rá? Hosszú távon is? És pont erre? Vagy egy másik jobb lenne?

Nemcsak a pénztárcánkat kímélendő, de a FÖLD védelmében is jobb, ha a jövőben mindannyian alaposan átgondoljuk vásárlásainkat, és csak azt vesszünk meg, amire valóban szükségünk van. Nem gyűjtünk kacatokat, és nem termelünk felesleges szemetet.

Ha így teszel, kevesebb élelmiszer kerül majd a szemetesbe, nem lesz telezsúfolva gardróbszekrényed nem használt ruhákkal, cipőkkel, a konyhaszekrény sem fog roskadozni a használaton kívüli poharaktól, és a gyerekszobában sem lesz káosz.

Az otthonod rendezettebb és szellősebb lesz, és a környezetet is kíméled.
Szerintem megéri.

Erdélyi Krisztina
vezető tervező